Alexandra Trusova a krasobruslení

Alexandra - ruská krasobruslařka

 

Alexandra Trusova: mladá ruská krasobruslařka s nevídanými skoky

Alexandra Trusova je jednou z nejvýraznějších postav v současném světě krasobruslení. Narodila se 23. června 2004 v ruském městě Rjazaň a již od útlého věku ukazovala neobyčejný talent pro tuto krásnou a náročnou disciplínu.

Trusova je známá především svými skoky, které jsou v mnoha ohledech nevídané. Mezi nimi patří například trojitý lutz, nebo čtveřice čtverných skoků.

V roce 2018 se Trusova stala juniorskou mistryní světa a následující rok se stala nejmladší krasobruslařkou, která dokázala úspěšně uskutečnit čtveřici skoků v jediném programu na mistrovství Evropy. V roce 2020 pak na mistrovství světa dokázala předvést hned tři čtveřice skoků v jednom programu.

Navzdory tomu, že Trusova se věnuje především technickým prvkům, její vystoupení jsou plné elegancie a uměleckého cítění. Její krasobruslařské programy jsou pečlivě vymyšlené, plné elegantních pohybů a nádherných piruet.

Trusova je také členkou týmu Eteri Tutberidze, který je známý pro výchovu talentovaných krasobruslařek. Kromě Trusové patří do tohoto týmu například také Alina Zagitovová, olympijská vítězka z roku 2018.

I přesto, že je Trusova stále velmi mladá, její výkony již několikrát zaujaly světovou krasobruslařskou komunitu. Její nevídané skoky ji činí jednou z nejtalentovanějších krasobruslařek v historii a fanoušci se mohou těšit na další její vystoupení plná nádhery a technických kousků.

 

A co české krasobruslařky? Mohou se s ní v současné době rovnat?

Prozatím ne. Ruská nadvláda tohoto sportu je tvrdým oříškem. Jejich zkušenosti, zázemí a podpora jsou na úplně jiné úrovni.

Přesto si můžeme vychutnat skvělé výsledky práce českých děvčat i na domácí půdě. Přijďte se podívat na některý ze závodů a uvidíte, jak krásný a zároveň náročný tento sport je.

Pro více motivace, radosti a potěšení ze sportu chystáme deník a omalovánky pro krasobruslařky ve zcela novém formátu. Máte se na co těšit. Produkty plánujeme zveřejnit koncem března 2023.