Mažoretkový sport

Mažoretka

Mažoretkový sport je v České republice velmi populární a má velkou základnu nadšenců. Tento sport kombinuje tanec, gymnastiku a manipulaci s hůlkou a pompony.

Historie

Mažoretkový sport se začal rozvíjet v USA v první polovině 20. století a brzy se stal velmi populárním po celém světě. V České republice byl mažoretkový sport poprvé představen na konci 50. let a brzy se stal velmi populárním. V roce 1966 byla založena Národní asociace mažoretkového sportu (NAM), která se stala centrem organizace mažoretkových soutěží a akcí.

Pravidla 

Mažoretkový sport se skládá z několika disciplín, včetně soutěží s družstvy a soutěží v páru. Závodníci musí být schopni kombinovat taneční kroky s gymnastickými prvky a manipulací s hůlkou. V soutěžích se hodnotí kvalita tance, technika, koordinace a harmonie celého vystoupení.

Je to vždy veliká paráda vidět tolik krásných děvčat v rozličných choreografiích, originálních kostýmech a upraveném zevnějšku.

Vymyslet, secvičit a zorganizovat takový program není vůbec jednoduché, proto bych ráda vyzvedla trpělivou práci trenérů. Představte si, jak taková vystoupení vypadají v začátcích. Občas to trenérům může připadat jako nadlidský úkol dovést přípravu takového vystoupení do zdárného konce.

Důležitým bodem pro úspěšný tým je také zapamatovat si choreografii. Proto si často děvčata nacvičují kroky a hody doma. V ten moment se stávají důležitým článkem také rodiče, kteří jsou ochotni poskytnout podporu i prostor. Bez nich by to nešlo. A jako odměnu za nekonečné hodiny, kdy děti vozí na tréninky, platí příspěvky a řeší různé maličkosti, je jim pohled na povedené vystoupení jejich dítěte.

Všechny dílky skládačky zaslouží obdiv a ocenění.

Pro všechny zažrané mažoretky a jejich rodiče zde bude na konci března 2023 deník pro mažoretky v novém a vylepšeném provedení. Těšte se na něj :-)