Twirling

Twirling

Twirling je sportovní disciplína, která kombinuje prvky gymnastiky, moderní gymnastiky a mažoretek. V České republice se twirling stal populární v 90. letech 20. století a od té doby se zde rozvíjí jako sportovní aktivita.

Historie twirlingu sahá až do 19. století, kdy se na amerických univerzitách začaly pořádat soutěže v hodu a chytání dřevěných holek. Postupem času se tyto soutěže staly stále sofistikovanější a vznikla tak disciplína, kterou dnes známe jako baton twirling.

První mezinárodní soutěž v baton twirlingu se konala v roce 1959 v Berlíně a od té doby se twirling stal oblíbeným sportem po celém světě. V současné době existuje řada mezinárodních organizací, které se věnují rozvoji a propagaci twirlingu, jako například World Baton Twirling Federation (WBTF) nebo International Baton Twirling Federation (IBTF).

V České republice je twirling organizován pod hlavičkou České asociace twirlingu (ČATW). Tato asociace sdružuje více než 40 klubů po celé zemi a každoročně pořádá soutěže a mistrovství České republiky v různých kategoriích.

Pravidla twirlingu se liší v závislosti na kategorii a soutěži. Základními prvky jsou různé typy hodů a chytů s hůlkou, gymnastické prvky, tanec a choreografie. Výsledky jsou hodnoceny podle technické náročnosti, preciznosti a estetického dojmu.

V České republice je twirling oblíbený především mezi dětmi a mládeží, ale najdou se zde i dospělí, kteří se této disciplíně věnují. Twirling je považován za sport, který podporuje rozvoj fyzičky, koordinace a soustředění. Kromě toho může být také vynikající způsob, jak se setkat s novými lidmi a tvořit nové přátelství.

Pro zapálené twirlerky připravujeme speciální deník, kam si mohou zapisovat všechny své zážitky, tréninky i závody. Ke koupi bude přibližně na konci března 2023.